Augustijnenklooster
In het oude klooster vind je vandaag een stadsmuseum, bibliotheek en feestzaal. Het Musée des Augustins is een gemeentelijk kunstmuseum. Het kloostergebouw dateert uit de 17de eeuw en werd gebouwd in Vlaamse renaissancestijl met overganselementen naar de barok.
Een belangrijke focus van het museum zijn Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw, met werk uit de ateliers van Rubens, Van Dyck en Teniers. Er hangt een Martelaarschap van Sint-Sebastiaan uit het atelier van Antoon van Dyck en een Pan en Syrinx van Peter Paul Rubens en Jan Wildens. Frans Francken (II) is vertegenwoordigd met een markttafereel en een Sabijnse maagdenroof.
Een andere sectie toont Franse schilders uit de 19e en 20e eeuw (het academisme van William-Adolphe Bouguereau, de School van Barbizon met Théodore Rousseau). Ook lokale schilders komen aan bod: Lucien Jonas maakte een muurschildering over 'De val van de tiran' en aan César Pattein is een zaal gewijd.
Een galerij van het museum is ingedruimd voor de kerkschat van de lokale Sint-Elooiskerk. Naast religieuze smeed- en beeldhouwkunst gaat het om schilderijen (een Boschiaanse, 'De verzoeking van Sint-Antonius', toegeschreven aan Mercellus Coffermans, een Sint-Augustinus van Alonso Lopze de Herrera).
De volkskundige afdeling toont een gereconstrueerde Vlaamse keuken met koper- , aarde- en tinwerk. Ook de lokale reuzen zijn er te zien.
Begijnhof
Achter de Sint-Elooiskerk vind je een oud begijnhof uit het begin van de 20ste eeuw. De huisjes dienen nu als een seniorenwoning.
Jardin public
Geniet van het groen in een van de mooiste openbare tuinen van Frankrijk.
De openbare tuin werd aangelegd op initiatief van voormalig burgemeester Jules Lemire. Helaas heeft Lemire de voltooiing van zijn werk niet meer mogen meemaken, hij stierf in 1928.
Lemire wilde een plek waar kinderen, ouders, ouderen of iedereen die geen tuin had, konden ontspannen en genieten. Als eerbetoon aan hem richtte de stad een herdenkingsmonument op, gebeeldhouwd door Felix Desruelles.
Sint-Elooiskerk
Deze kerk is het oudste monument van de stad. Een mooi voorbeeld van een typische hallenkerk uit de 15de eeuw.
Het oudste en meest prestigieuze monument van Hazebrouck torent sinds de 16e eeuw boven de stad uit. Het religieuze gebouw dateert uit 1432 en is gewijd aan Sint-Elooi. De spits werd vernietigd door een granaatinslag tijdens de laatste oorlog en werd heropgebouwd in 1994.
Place Du Général De Gaulle
Aan het marktplein van Hazebrouck vind je het stadhuis in classicistische stijl. Ontdek lokale producten op de wekelijkse markt. Elke maandag en zondag van 8 tot 12 u.
Statue de la Victoire
Standbeeld ter herdenking van WO I. De zonnewijzer herinnert aan het bombardement van 13 december 1917.