In 1763 werd het kasteel ’t Couthof gebouwd in Proven. Het pand werd gebruikt als zomerverblijf voor Jean François de Sales Mazeman en zijn familie. Hij was in die tijd raadspensionaris en griffier van de stad Poperinge.

Later werd het kasteel verbouwd en uitgebreid in neoclassicistische stijl in opdracht van baron Jules Joseph Mazeman de Couthove. Hij liet zich inspireren door de Engelsen om een kasteelpark aan het Couthof toe te voegen. Naast de aanleg van een vijver, een gietijzeren bruggetje, een boothuis en een prachtig groen gazon, had de baron nog charmante ideeën in het achterhoofd. Hij wou iets uniek in de kasteeltuin en dat kwam er ook.

De baron liet een doolhof maken in het landschapspark. De dwaaltuin bestond uit levende hagen en een bos van loof -en dennenbomen. Het werd een plaats waar de hoge dames en heren van ’t Couthof zich konden vermaken. Om niet helemaal te verdwalen in de gangen van het doolhof, was er een oriëntatiepunt nodig. Hiervoor werd een neogotische bakstenen arcade gebouwd, genaamd ‘De Galge’. Het oriëntatiepunt stond bekend als een symbool voor de rechtsmacht van de kasteelheer.

Door gebrek aan erfgenamen van de familie Mazeman de Couthove, kwam het kasteel in 1945 in bezit van de familie d’Udekem d’Acoz. Patrick d’Udekem d’Acoz, vader van Koningin Mathilde, groeide op in het huis. Later ging zijn oudste broer en voormalig burgemeester van Poperinge, Henri d’Udekem d’Acoz in het kasteel wonen. Vandaag is het Couthof in bezit van zijn neef, Bernard d’Udekem d’Acoz.

In 2002 werd zowel het kasteel met landschapspark geklasseerd als een beschermd monument.

Naar top