Wat is het doel van dit project?
De doelstelling van het project is de realisatie van een kwalitatieve en belevingsvolle grensoverschrijdende recreatieve wandelbestemming. Het project wil de wandelbeleving in het klimaatbestendig landschap vergroten door de realisatie van wandelnetwerken en rust-, uitkijk- en belevingspunten, digitale innovatie, het betrekken van inwoners en het beleefbaar maken van het landschap. Het project is onderdeel van de projectenportefeuille EUTOPIA.
Dit project wordt voor Poperinge getrokken vanuit Toerisme.
Acties in het project, getrokken door Westtoer.
- Projectleider Westtoer: begeleiding projectpartners
- Realisatie wandelnetwerken Kust - Scheldemeersen - Kasteelbossen
- Realisatie digitaal wandelnetwerk
- Realisatie belevingsvolle rustpunten
- Realisatie micro-avonturen
- Realisatie langeafstandswandelroute
- Onderzoek op grensoverschrijdend wandelnetwerk Heuvelland
- Promotionele activiteiten
Wie zijn onze partners in dit project?
Projectverantwoordelijke: Westtoer
Project partners: Westtoer (projectverantwoordelijke), Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Diksmuide, Lo-Reninge, Koksijde, DINGDONG? Département du Nord, Communauté de communes des Hauts de Flandres, Communauté de Communes Flandre Lys, Communauté d’agglomération Cœur de Flandre en Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et de l'Environnement du Nord
Wanneer loopt het project?
Het project is gestart op 1 juli 2024 en loopt tot 30 juni 2028.
Wat is de rol van Poperinge in het project?
Stad Poperinge is eigenaar van de Duitse Toren (een beschermd monument) en ontfermt zich over de restauratie. De toren wordt zo toegankelijk gemaakt.
De aanpak van de Duitse Toren beperkt zich niet tot de restauratie, het geheel van toren en de omgeving wordt ook toeristisch-recreatief ontsloten. Het wordt een uitkijktoren die aangesloten wordt op het wandelnetwerk via een nieuwe toegangsweg. Ook het bredere verhaal van de regio komt aan bod. Op het panoramaplatform worden met de kijkers wordt de blik naar opvallende punten in het landschap, tot over de grens, gericht.
Het gebouw krijgt ook een inrichting waarbij het verhaal van de luchtvaart in WO2 verdieping na verdieping wordt ontsloten.
De locatie wordt hierbij ook geduid in het landschap (vroeger en nu), zodat het verhaal ruimer wordt dan
enkel de toren.
Financieel
Het project Clim@TouVert wordt vanuit het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen programma uitgevoerd met subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).