Nine Elms Military Cemetery

De militaire begraafplaats ‘Nine Elms’, ontworpen door architect Sir Reginald Blomfield, heeft een langwerpig, onregelmatig grondplan en is genoemd naar een laan in Londen. Vanaf de toegangspoort leidt een laan, geflankeerd door taxussen, naar het ‘Cross of Sacrifice’ tegen de zuidelijke muur. Centraal tegen de oostelijke muur is de ‘Stone of Remembrance’ terug te vinden. De grafstenen liggen verspreid over 16 perken. Als verwijzing naar de naamgeving van de begraafplaats, groeien naast bloemperken en struiken hier eveneens olmen.

Nine Elms British Cemetery biedt een laatste rustplaats aan 1593 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ook liggen er 24 slachtoffers begraven die vielen tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerke in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste slachtoffers zijn geïdentificeerd, van een vijftal gesneuvelden is de identiteit niet bekend.

De begraafplaats werd tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gebruikt vanaf 16 september 1917 tijdens de Derde Slag bij Ieper. Tot 19 december 1917 werden hier de soldaten begraven die het leven lieten in de ‘3rd Australian’ en ‘44th Casualty Clearing Stations’, de veldhospitalen die in september van dat jaar overgebracht werden van Brandhoek en Lijssenthoek. Begin maart tot 12 oktober 1918 kwamen de gesneuvelden tijdens het Duitse Lente-Offensief, de Britse tegenaanvallen en het Geallieerde Bevrijdingsoffensief hier terecht.

Naar top