NL FR EN DE
23_westtoer-recreatie-2020-c-jan-dhondt-atelje-d--28groot-29.jpg
15 augustus 2023

Zomerse Orgelconcerten Haringe - Jan Vermeire & Alain De Rudder (trompet)

Zomerse Orgelconcerten Haringe - Jan Vermeire & Alain De Rudder (trompet)

Alain De Rudder studeerde achtereenvolgens aan het Lemmensinstituut in Leuven, het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe. In 1990 werd hij geselecteerd voor het European Comunity Youth Orchestra waar hij tot in 1992 speelde met dirigenten als Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Carlo Maria Giulini en Charles Dutoit.
Sinds 1992 is hij solo-trompettist van deFilharmonie en is hij geregeld te gast bij het NDR-Sinfonieorchester Hamburg, het Symfonieorkest van de Hessische Rundfunk in Frankfurt, het Mahler Chamber Orchestra en het Lucerne Festival Orchestra.
Als solist werkte Alain meermaals samen met deFilharmonie, het Ensemble Modern, de Budapest strings, de Trondheim soloists, het Würtembergisches Kammerorchester Heilbronn en het China National Symphony Orchestra.
Alain is actief als solo-trompettist op historische instrumenten bij het Orchestre des Champs-Elysées en is ook lid van verschillende ensembles zoals het orkest van het Collegium Vocale Gent en Il Gardellino. Sinds 2012 doceert hij historische trompet aan het MAGO in Antwerpen.

Jan Vermeire (°1968) studeerde orgel bij Robert Deleersnyder aan de Muziekacademie van Veurne en later bij Hubert Schoonbroodt aan de Franstalige afdeling van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Hij volgde daarnaast regelmatig les bij de Hongaars-Weense muziekpedagoge Hedda Szamosi. Hij studeerde koordirectie bij Florian Heyerick aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.
Van 1994 tot 2011 was hij organist van de Sint-Walburgakerk te Veurne. Sinds december 2011 is hij organist-titularis van de modernistische Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde.
Hij wordt vaak gevraagd als concertorganist in binnen- en buitenland. De voorbije jaren was hij te horen in Nederland, Andorra, Spanje, Portugal, Polen, Italië, Duitsland, Slovakije, Rusland, Zwitserland, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Australië (Sydney en Melbourne) en maakte hij een grote concerttournee in de Verenigde Staten met optredens in New York City, Washington DC, Shenandoah University en op het beroemde orgel van de Mormon Tabernacle in Salt Lake City.
Jan Vermeire is artistiek directeur van het Internationaal Orgelfestival van Koksijde, Haringe en Veurne-Nieuwpoort, en van het Festival International d’Orgue en Flandre, het orgelfestival van Frans-Vlaanderen.
Hij realiseerde meerdere cd-opnames op Vlaamse orgels, o.a. op het fraai gerestaureerde Van Peteghemorgel van Stavele. Naar aanleiding van Klara in Veurne verscheen een cd, opgenomen op het historisch Van Peteghemorgel van het Sint-Jansgasthuis in Veurne, afgewisseld met gregoriaanse gezangen door de heren van het Vlaams Radio Koor. De Nederlandse Radio 4 (NCRV) verzorgde een reeks uitzendingen met Jan Vermeire op historische orgels in West-Vlaanderen. In 2008 maakte hij een cd met het Ottone Brass Quintet, opgenomen op het prachtige Woehlorgel in Cuxhaven (DE) met werken van Guilmant, Franck, Boëllmann en Saint-Saëns. In het najaar van 2009 kwam een cd uit van het historische Jacobus Van Eyndeorgel (1716) in Ver-Assebroek (Brugge) met muziek van Sweelinck, Browne, Cornet, Martín y Coll en anonieme Vlaamse meesters. In 2012 verscheen een cd met werken van Bach op het Jürgen Ahrendorgel van Porrentruy (Zwitserland). In 2016 werkt hij mee aan een groots opgezet Duits project van het cd-label Fagott Orgelverlag met een reeks van 11 cd’s met het integraal orgeloeuvre van Samuel Scheidt. Begin 2017 verscheen in Andorra de cd “Nous Cants” met werken van componist Ignacio Ribas Taléns, waarvoor hij met Alain De Rudder het werk Escena Final voor orgel en trompet inspeelde.
Jan Vermeire experimenteert graag en zoekt voortdurend naar nieuwe impulsen in het orgelleven. Met verteller Peter Van Bouwel brengt hij als de OrgelJan orgelsprookjes voor kinderen, zoals het verhaal van Babar, het kleine olifantje, en Carolus Trippel en het betoverde orgel.
Hij speelt vaak samen met andere klassieke muzikanten zoals Alain De Rudder (trompet), Dorian Gheorghilas (panfluit) en is lid van het Trio Seraphim met sopraan Hilde Coppé en trompettist Bart Coppé. Met een andere kompaan, de Oekraïense bajanspeler Bogdan Nesterenko, heeft hij een programma op poten gezet voor Russische accordeon en orgel, een heel originele combinatie.
Tijdens de coronapandemie startte Jan Vermeire een nieuw project op: BACH InteGRAAL met de bedoeling om op termijn het volledige orgelwerk van Johann Sebastian Bach uit te voeren. Hij speelde al negen Bach-concerten, een paar voor live publiek, het grootste deel werd via YouTube uitgezonden, en is er nog steeds te bekijken en beluisteren. Dit project kreeg steun van de Vlaamse regering.
www.janvermeire.be

Adresgegevens

  • Zomerse Orgelconcerten Haringe - Jan Vermeire & Alain De Rudder (trompet)
  • Haringeplein 1
  • 8972 Roesbrugge-Haringe
  • België
  • 15 augustus 2023

Meer info

Concert
Tijdelijk aanbod
Roesbrugge-Haringe

Prijzen

Prijs € 10,00

Adresgegevens

  • Zomerse Orgelconcerten Haringe - Jan Vermeire & Alain De Rudder (trompet)
  • Haringeplein 1
  • 8972 Roesbrugge-Haringe
  • België
  • 15 augustus 2023