NL FR EN DE
23_westtoer-recreatie-2020-c-jan-dhondt-atelje-d--28groot-29.jpg

Vakwerkhuisje

Het vakwerkhuisje is een restant van een grote vakwerkhoeve ‘Het Groot Gasthuisgoed’. Het Agentschap Natuur en Bos kocht het in 2005 aan van het O.C.M.W. van Poperinge. Het gebouwtje verkeerde in slechte staat en werd in 2015 gerestaureerd.

In de regio tussen de Franse grens en Poperinge is een rijk bouwkundig erfgoed bewaard gebleven, bestaande uit werkmanswoningen, hoeves, brouwerijen en mouterijen, wagenhuizen, vakwerkwoningen, enzovoort.
Vakwerkbouw is een traditionele bouwwijze met hout en leem, waarvan in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen een beperkt aantal voorbeelden bewaard bleven. De belangrijkste concentratie bevindt zich in de streek van Poperinge. Voor de vakwerkbouw was er veel hout nodig. Dit betekent dat ook het bosbeheer daarop was afgesteld. Door dit restant van de voormalige vakwerkboerderij te herstellen en dit te combineren met duiding over het gevoerde bosbeheer van het Helleketelbos (hooghout, middelhout en hakhout) geven we de bezoekers terug de mogelijkheid kennis te maken met deze bijzondere methode van vakwerkbouw.

Het vakwerkhuisje ligt aan de splitsing van de Helleketelweg met de Stoppelweg in Poperinge en dient als startpunt voor geleide wandelingen en activiteiten. Indien je zelf op stap wil, kun je dit aan de hand van verschillende formules:
° Je kan op stap met de gratis folder van het Agentschap voor Natuur en Bos (te verkrijgen bij de toeristische dienst van stad Poperinge of je kunt de folder ook downloaden)
° Je kan de wandeling volgen in het boekje: Verhalen voor onderweg, Duister Helleketelbos.
° Of je kan aan de hand de wandelknooppunten zelf een wandeling uitstippelen die het huisje passeert. Knooppunt 70 van wandelnetwerk Hoppeland ligt vlak bij het huisje.
° Ook met de fiets kom je langs het vakwerkhuisje. Het ligt bij knooppunt 85 van fietsnetwerk Westhoek.

Meer info

Historische gebouwen
Erfgoed
Groepsrondleiding
Poperinge