NL FR EN DE
5904.jpg

Streekproducten

Lekkernijen uit Poperinge

Hennepot of Potjesvleesch

Hennepot

Dit koud gerecht bestaat uit vlees van gekookte kip, kalf en konijn dat ingelegd is in een gelei van witte wijn, citroen en kruiden. Hennepot is een origineel zomers kermisgerecht. Poperingenaren eten het sinds lang tijdens de kermisweek in de zomer. Het stevige gerecht kon op voorhand klaargemaakt worden en zo hoefde de vrouw des huizes zich dit dag niet te bekommeren om de maaltijd. Tegenwoordig is hennepot het hele jaar door te verkrijgen bij de slager en vooral in de zomermaanden in de restaurants.

Zoet dessert uit Poperinge

Mazarinetaart

De Poperingse mazarinetaart is een officieel erkend streekproduct. Eentje met een lang verleden. Het eerste zoete exemplaar van Gateau Mazarin ging al in 1800 over de toonbank bij Banketbakkerij Sansen in de Gasthuisstraat. Opvolger Stijn Glorie en restaurant Terminus houden het originele recept in ere. Dit taartje van briochedeeg (boter, bloem, eieren, gist en zout) wordt overgoten met een warme saus van boter en stroop. Oorspronkelijk een stevig vieruurtje, nu een lekker dessert voor echte zoetemondjes!

chocolaterie Stijn  en Terminus

Peperkoek uit Poperinge

Poperingsche Kruydekoeke

De Couque Royale of de Kruydekoeke was het pronkstuk van het vroegere Poperingse peperkoekenbedrijf De Werkende Bie. De familie Maes-Rommens richtte in 1930 het bedrijf op. Toen De Werkende Bie in 1983 sloot, nam Vondelmolen het industriële recept over. Banketbakkerij Vandecasteele uit de Ieperstraat vervaardigt nog steeds Echte Poperingsche kruydekoecke volgens het ambachtelijke recept. Een zachte koek van roggemeel, honing, kruiden en enkele geheime ingrediënten.

Banketbakkerij Vandecasteele

Houblonesse ambachtelijk en handgemaakt

Houblonesse

De Sociale Werkplaats Poperinge, Sowepo, gaat met veel succes aan de slag met hopscheuten. Zij slagen erin om het vezelige deel van de hopscheut, dat niet in de restaurants wordt geserveerd, inventieve producten te ontwikkelen: o.a. confituur, digestief, jenever, wafeltjes, pralines, karamelsaus en de gelauwerde Keikopkaas (Brons op World Cheese Awards 2013 en 2014). In september 2018 kwam de advocaat erbij. Alle producten worden steevast ambachtelijk gemaakt en met liefde bereid.

Houblonesse

Gin gemaakt met Poperingse biologische hop

Gin'Ops

Chef Bert Recour en gastvrouw Inge Carbon van restaurant Pegasus, lanceerden vorig jaar zijn eigen gin. Gin'Ops is een verhaal van pure producten. Samen met distilleerderij De Korhaan uit Peer maakt hij van biologisch geteelde hop uit Poperinge, een zachte gin met een juiste balans en een aroma van hop. De zoektocht naar het juiste recept was lang, maar het resultaat beantwoordt volledig aan de verwachting van een klasse gin. De gin is erkend als 100% West-Vlaams streekproduct en als brand.

Gin'ops

Atelier Hortense

Het ambachtelijk taartatelier van Greet Six staat garant voor heerlijke taarten, ambachtelijke koekjes en en lekker gebak. Greet bakt taarten voor alle gelegenheden: communies, huwelijks- en personeelsfeesten of voor een zalig zoete zondagnamiddag. Een chocoladetaart met een lichte toets van framboos, een Normandische appeltaart met amandelcrème, een gluten- of lactostevrije taart. Het kan allemaal. In 2019 zal Greet ook workshops organiseren in haar nieuwe atelier.

Atelier Hortense

Ambachtelijk ijs dat smaakt naar meer

L'Heritage

Wie niet genoeg kan krijgen van al het lekkers uit de Westhoek, moet zeker eens binnenspringen bij L'Heritage op de hoek van de Grote Markt. Proef er van het heerlijke artisanale ijs dat de familie Mostaert met veel liefde en respect voor pure producten vervaardigt. Hoe klinkt een hoorntje met speculoosijs met koekjes van Jules Destrooper? Of een ijsje met echte cuberdons? Bart maakt zelf ijs met bier uit de streek. In de winkel vind je een uitgebreid gamma aan streekbieren en producten. Apart te koop of in een mooie geschenkmand.

L'Heritage

Poperingse hopscheuten

Hopscheuten

De jonge uitlopers van de hopplant zijn te eten in de maand maart. Hopscheuten kweken is heel intensief. Ze worden geplukt en dezelfde dag aan het restaurant geleverd. Rechtstreeks vanop het veld tot in het bord. De chefs gebruiken ze rauw, gestoofd, gebakken of geblancheerd. De krokante beet en de discrete fijne notensmaak zijn een ware delicatesse. Tijdens de maand maart serveren 15 restaurants de hopscheuten en zijn er diverse activiteiten om het product te leren kennen o.a. de culinaire ateliers op zaterdag en Taste of Hops.

Hopscheuten

piconfrontatie

Picon

Picon is een typisch aperitief van langs de schreve. Met de Franse grens op amper 6 kilometer van Poperinge is het een heel populair drankje. Elk café heeft zijn eigen geheim recept en elke waard of waardin kan er wel een sappig verhaal over vertellen. Wie dit product in groep wil leren kennen, kan deelnemen aan de Piconfrontatie van  de Schreve. Op een plezante manier de couleur locale ontdekken in pittoreske haltes, kleurrijke personages en geflirt met beide kanten van de grens. Groepen vanaf 20 personen kunnen de route boeken per treintje, bus of minibus.

Piconroutes

Kiwibes

In 2009 startte de Familie Lemiegre-Buseyne met het kweken van de kiwibes. Met gevoel voor kwaliteit en hard werk, plukken ze vanaf 2013 de eerste bessen. De kiwibes, een heerlijke vrucht vol vitamine C en antioxidanten is een familielid van de gewone kiwi. Ze wordt geoogst vanaf eind augustus en is te verkrijgen tot eind oktober. Met deze bes maakt de familie heerlijk fris kiwibes-appelsap en een mousseline van kiwibes. Beide producten zijn zonder toegevoegde suikers. In Poperinge te koop bij l’Héritage, de Groenselpoorte en het Fruithuis.

Meer over de kiwibes

Zokola

Chocoladebedrijf Zokola ontwerpt en produceert chocoladeproducten voor elk moment. In hun vaste gamma proef je o.a. van de Poperingse Hommelknopjes. Deze bierpraline, in de vorm van een hoppebel, is gevuld met een ganache van Watou Tripel. Een subtiele toets van hoparoma zorgt ervoor dat de smaak evolueert van zoet naar lichte bitterheid. In het chocoladeatelier van Sylvie en Bart degusteer je tijdens een groepsbezoek enkele bieren in combinatie met chocolade.

Zokola