Hop (humulus lupulus) is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. De lupine of hopmeel (geel poeder) is een natuurlijk bewaarmiddel en geeft een bittere smaak aan het bier. Er zijn in de Westhoek 18 landbouwers die 160 hectare hop verbouwen. Daarmee is België niet zelfvoorzienend in de hop. Door lokaal samen te werken, timmert de sector aan een nieuwe toekomst. Poperinge telt vier brouwerijen. De abdij van Westvleteren ligt op amper drie kilometer van het centrum.
De Belgische hopteelt schakelt over van bitterhop naar aromahop. O.a. Golding, WGV, Cascade, ... zijn erg geliefd bij artisanale en kleine brouwerijen. Om de Belgische hop op te waarderen, werd het logo 'Belgische hop - Belgian Hops - Houblon Belge' gelanceerd in 2011. Het is een logo voor bieren gebrouwen met minimum 50% Belgische hop. Ondertussen zijn er al meer dan 350 bieren met het logo. In februari 2017 werd de gouden variant gelanceerd. Hiermee erkent de brouwer dat zijn bier met 100% Belgische hop wordt gebrouwen. Er zijn 60 bieren met dit gouden logo.
In Watou worden sinds 1946 de edele St.Bernardusbieren gebrouwen: donkere en blonde abdijbieren van hoge gisting. De brouwerij kende de laatste jaren een enorme expansie en staat bekend om haar authentieke en kwaliteitsvolle bieren. In het najaar van 2018 opende een nieuw complex met uitgebreide shop en een rooftopbar waar je een 360° zicht hebt over de hopvelden en de Westhoek. Rondleidingen kunnen dagelijks op afspraak.
Leroy Breweries staat al meer dan vier eeuwen garant voor vakmanschap, traditie en passie voor bier. Leroy Breweries is de overkoepelende naam voor Brouwerij Het Sas (1572, Boezinge) en Brouwerij Van Eecke (1624, Watou). Beide brouwerijen zijn al decennialang vast waarden op de Belgische, Europese en internationale markt. Het paradepaardje van de brouwerij is het Poperings Hommelbier. In Poperinge spreekt men over hommel ipv hop.
Op het enige biologische hopbedrijf in België werd in 2011 de artisanale brouwerij De Plukker gestart. Hier worden uitsluitend bieren gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn bio-gecertificeerd. Brouwerij De Plukker brouwt Keikoppenbier, Rookop, Tripel Plukker en de seizoensbieren Single Green en All Inclusive. De brouwerij is elke zaterdagnamiddag open van 14 tot 17u. Geleide groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak.
In 2018 opende brasserie De Gouden Arend op het Roesbruggeplein in Roesbrugge, deelgemeente van Poperinge. De uitbaters, vader Conrad en zoon Sam, brouwen zelf twee bieren met hop uit Poperinge volgens een aloude brouwmethode en met eigen recept. De brouwerij produceert de bieren Dubbel Bruin, Tripel Amber en Tripel Blond. Allen gebrouwen met 100% Poperingse hop. Je kan de brouwerij een bezoek brengen op reservatie via de website.
Drankencentrale Nevejan, een Poperingse hopboer, een café-uitbater en een reclamemaker organiseerden tijdens de carnavalsperiode van 2007 een persconferentie waarin ze verklaarden een nieuw bier te zullen uitbrengen die een tegengewicht moest bieden voor de trappist in Westvleteren. Eenmaal verschenen in de krant, bleek het om een carnavalsgrap te gaan. De vraag was echter zo groot dat het bier toch werd uitgebracht. Dit is een goudblond bier met Poperingse hop.
Op amper 3 kilometer van het Poperingse stadscentrum ligt de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. De trappistenmonniken brouwen de TWblond, TW8, TW12, respectievelijk: 5,8%vol, 8%vol, 10,2%vol, binnen de muren van de abdij. De bieren kunnen telefonisch gereserveerd worden via de website van de abdij of je kan een geschenkpakket kopen in de aanpalende brasserie 'In de vrede', waar het bier ook geschonken mag worden.
Meer te weten komen over de hop- en biercultuur van de Westhoek en België? Dat kan in het Hopmuseum. Dit statige gebouw herbergde vroeger de stadsschaal. Hier werd hop gewogen en gekeurd. Die historische sfeer neem je nog waar tijdens een bezoek aan het museum. In de gigantische vitrinekast staan meer dan 2300 bieren geordend per regio. Wil je wel eens alle Belgische bieren proeven? Dan is het Hopmuseum de ideale plaats om inspiratie op te doen.