NL FR EN DE
minimal-colorful-quote-twitter-post-.jpg

Inhuldiging monument Flight Sergeant Stacey Jones

Op 5 mei was het precies 75 jaar geleden dat de Britse piloot Stacey Jones het leven liet bij een luchtaanval boven Proven. Er is nu een herdenkingsmonument onthuld tegenover de voortuin van de Provenseweg 47, de plaats waar hij crashte. 

Op 17 april 1941, in volle Tweede Wereldoorlog, pakt de Royal Air Force van het Verenigd Koninkrijk uit met een raid onder de naam 'Circus'. Het doelwit is het door de Duitsers bezette continent. De strategie bestaat erin dat elke dag een groepje bombardementsvliegtuigen een paar vitale punten in Frankrijk zal bestoken.

Op 5 mei 1942 onderneemt de RAF haar 157ste Circusoperatie. Om 14.35 u Britse tijd stijgen zes Bostons op vanuit Swanton Morley, in Engeland. Hun opdracht bestaat erin de krachtcentrale van Sequedin (Lille) te bestoken. Twaalf Spitfire squadrons moeten de bommenwerpers beschermen. In het luchtruim tussen de Casselberg en Heuvelland-Poperinge raken ze in een zwaar luchtgevecht verwikkeld. Binnen het kwartier worden vijf Spitfires naar de grond gehaald, waarbij vier piloten om het leven komen. De Belg Baudouin de Hemptinne, de Canadees Joffre Roland Ribout, de Tsjech Karel Pavlik en de Brit Stacey Jones. De andere gesneuvelde piloten kregen al een herdenkingsteken, behalve Stacey Jones.

75 jaar na de crash werd het monument voor de RAF-piloot onthuld recht tegenover de Provenseweg 47, waar  hij neerstorte. Het monument is gemaakt door Peter Berghman en bevat een foto van Stacey Jones en een foto van zijn crash. Onder die beelden staat een herdenkingstekst in het Nederlands en Engels. Het monument werd onthuld in bijzijn van de Britse ambassadeur Alison Rose.