NL FR EN DE
mdf_0268.jpg

Hulde aan onze vergeten helden

Op 11 november 2018 wordt de herdenkingsperiode 2014-2018 afgesloten. Poperinge heeft op vier jaar tijd verschillende evenementen uitgewerkt. De respons was groot. Heel wat binnen- en buitenlandse toeristen kwamen in onze stad het WO1-verhaal ontdekken. Met het project “Onze Vergeten Helden” willen we nu ook de Poperingse soldaten herdenken.

Na de oorlog werden militaire begraafplaatsen aangelegd voor de Belgische soldaten. De familie van een gesneuvelde soldaat kreeg de mogelijkheid om het lichaam te repatriëren naar het thuisfront. Er vond een her-begraving plaats op het burgerlijke kerkhof. Daarmee verdween niet alleen het militaire karakter van het graf maar ook de zekerheid op een ‘eeuwige bescherming’.  Van de 9 000 gerepatrieerde soldaten zijn er vandaag nog 6 000 waarvan het graf nog gekend is.

Ook in Groot-Poperinge bevinden zich graven van Belgische (veelal Poperingse) soldaten. Volgens het War Heritage Institute zijn dat er 69 in totaal. Die worden nu allemaal ter plaatse opgezocht en gefotografeerd. Tegen 11 november krijgen de graven een herdenkingsplaatje met de Belgische driekleur. Het stadsbestuur heeft zich geëngageerd om de nog bestaande grafstenen in ere te houden. Als inwoner, school of vereniging krijg je de kans om peter of meter te worden van een graf. Dan beloof je om die ene soldaat te herdenken, met een bloemetje, een gedicht of gewoon je aanwezigheid.

Expo “Soldaten van Poperinge”

In de Gasthuiskapel loopt in de 11-novemberperiode een expo die de Poperingse WO1-soldaten belicht. Hoe klein of groot deze expo wordt, hangt af van jouw inbreng. Heb je foto’s, documenten, objecten of verhalen die verbonden zijn aan een Poperingse WO1-soldaat, neem dan snel contact op!

Info: annemie.morisse@poperinge.be

Foto onderaan: Hector Christiaen is een van de 115 gesneuvelde soldaten uit Poperinge. Deze foto verscheen in het oktobernummer van “De Poperingsche Keikop”.