NL FR EN DE
img_3852.jpg

Hopscheuten - Feest voor fijnproevers

Hopscheuten in Poperinge

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Een beperkt aantal hopboeren uit Poperinge oogst in maart de witte scheuten van hun veld. Dit gebeurt met de hand. De hopscheuten worden best dezelfde dag nog gegeten. De subtiele nootachtige smaak brengt meteen de lente op je bord. Ze zijn een ware delicatesse. Je kan de hopscheuten proeven in dertien restaurants in Poperinge. Tijdens de Hopscheutenhappening en de Culinaire Ateliers wordt uitleg gegeven over hoe deze unieke teelt gebeurt en proef je uiteraard ook hoe de chefs de hopscheuten verwerken in hun gerechten.

Hopscheuten kopen?

Hopscheuten koop je bij de lokale hopboer. Alle adressen vind je hier terug.

Maand van de Hopscheuten

Dertien Poperingse chefs laten je al te graag zien wat je met de Poperingse delicatesse kan doen. Heel de maand maart serveren zij de hopscheuten. Proef ze rauw, gebakken, geblancheerd of gefrituurd. Laat je verrassen door de creativiteit van de chef. Boek een tafeltje in het restaurant naar jouw keuze en vermeld zeker dat je voor de hopscheuten komt, alleen zo kan de chef voldoende dagverse hopscheuten voorzien.

waar hopscheuten eten?

Culinaire ateliers 'Hopscheuten'

Ben jij verlekkerd op de lokale producten van de Westhoek? Wil je jouw gasten thuis verrassen met een menu op restaurantniveau? Neem dan deel aan één van de culinaire ateliers in Poperinge. Gids Stefaan neemt je mee doorheen de smaken van de Westhoek: van boerderij tot restaurant, met in de hoofdrol de Poperingse hopscheuten en streekbieren.

Hopscheutenhappening

Hopscheuten zijn in en om Poperinge het summum van de gastronomie. Wil jij weten hoe hopscheuten geteeld worden? In welke producten ze nog verwerkt worden? Kom dan naar de Hopscheutenhappening. Vzw Keurbroederschap De Witte Ranke nodigt je voor de 20ste keer uit voor een dag bij de hopboer, op restaurant en in de brouwerij. 

3. Was de hopscheuten door ze 5 of 6 keer overvloedig te spoelen met koud water.

10 tips om hopscheuten thuis klaar te maken

Hopteelt in Poperinge

Achttien Poperingse hoptelers leveren met hun 160 hectare velden 3/4de van de Belgische hopoogst. De hopbellen zijn onmisbaar voor de smaak van ons bier en dienen als natuurlijk bewaringselement in het brouwproces. Steeds meer vinden de Poperingse aromahoppen een weg naar de brouwerij en dienen zij als unieke smaakgever voor de vele Belgische streekbieren. Geïnteresseerd in Belgische hop in ons bier? Je leest er alles over op www.belgischehop.be.

Hop vindt tevens haar toepassing in de farmacie. Zo kan humulus lupulus, de Latijnse benaming voor hop, dienen als natuurlijke remedie om menopauzeklachten te verlichten. Maar de plant kent uiteraard nog tal van andere toerpassingen. In het Hopmuseum kom je o.a. te weten waarom Poperinge dé hoppestad is, hoe de hop vroeger werd geteeld én voor de bierkenners: een indrukwekkende muur van meer dan 2000 Belgische bieren zal je ongetwijfeld kunnen boeien.

www.hopmuseum.be

Hopscheutenteelt in Poperinge

In de maand maart zijn het echter de hopscheuten die furore maken in de keuken. Gegeerd door topchefs om hun subtiele aardse smaak. Net voor een scheut van de hopplant aan de hopdraad wordt aangelegd, kan het teveel aan scheuten worden geoogst. De hopboer legt eerst de wortelblok bloot en kraakt of snijdt de jonge witte scheuten vervolgens met de hand af. Een arbeidsintensief werk dat meteen de hoge prijs van deze lenteprimeurs verklaart. De weersomstandigheden bepalen bovendien wanneer de oogst op het veld kan beginnen en hoe lang deze kan duren. De prijs van de hopscheuten in deze periode schommelt rond 80 euro per kilogram. Er zijn in en rond Poperinge tien bedrijven die hopscheuten telen.

In 1983 ontwikkelde het Rijksinstituut voor Landbouw Techniek een nieuwe manier om hopscheuten te telen. Landbouwers die wisselen van hopsoort op het veld of die hopvelden wegdoen, halen de wortelblokken in het najaar, na de hopoogst uit de grond. Vervolgens worden deze blokken in een serre of verwarmde binnenruimte ingebed en bedekt met een dikke grondlaag. Door het regelen van de temperatuur via bodemverwarming kan de hopscheutenteler de lente nabootsen en komen de hopscheuten na een periode van ongeveer 18 dagen tevoorschijn.

De eerste kilo hopscheuten wordt op deze manier traditioneel net voor de kerstvakantie geveild op de REO Veiling in Roeselare. De prijs kan dan oplopen tot 1000 euro per kilogram. Daarna legt men de teelt even stil en begint het oogsten uit serre opnieuw vanaf half februari. De Lovie, een centrum voor personen met een mentale handicap, is een belangrijke speler op deze markt. Daarnaast zijn er nog een vijftal landbouwers in en rond Poperinge die hopscheuten in serre telen.

In de keuken gebruiken de chefs alleen het krokante gedeelte van de hopscheuten. Het vezelige deel bleef tot voor kort aan de wortelblok hangen of werd weggegooid. Sinds enkele jaren gebruikt Sowepo, Sociale Werkplaats Poperinge, deze ‘restjes’ om heerlijk eerlijke streekproducten mee te maken. Alle producten uit de Houblonesse lijn zijn geproduceerd op basis van het vezelige gedeelte van de hopscheut. Zo krijg je o.a. in de kaas, de jenever, de karamellen, de spletters, de pralines, … een subtiele toets van de hopscheut.

www.houblonesse.be

Klassieke hopscheutengerechten

Ga zelf aan de slag met hopscheuten en verras vrienden en familie met heerlijke hopscheutengerechtjes.