NL FR EN DE
23_westtoer-recreatie-2020-c-jan-dhondt-atelje-d--28groot-29.jpg

10 tips om hopscheuten klaar te maken

Tips en weetjes over hopscheuten

Een hopveld in de sneeuw
Hopscheuten oogsten in de lentezon
Hopscheuten rechtstreeks van het veld

Koop altijd verse hopscheuten

Hopscheuten kan je max. 3 dagen bewaren op een koele plaats (tussen 1 en 3°) en in het donker. Je maakt ze best snel klaar na aankoop. In de Poperingse restaurants worden de scheuten dagvers aangeleverd. 's Morgens geplukt, 's middags of 's avonds op het bord. Een goede verse hopscheuten is wit van kleur, heeft een kopje en is en krokant.

Hopscheuten op de boerderij

Op de juiste manier reinigen

De hopscheut bestaat uit twee delen: een krokant gedeelte en een vezelig gedeelte. Het krokante deel belandt in je bord. Als je de scheuten enkele keren hebt gespoeld, kraak je het einde (het vezelige deel) van de scheut af. Best is om de scheut te kraken en niet te snijden. Snijden kan voor oxidatie zorgen. Je behoudt een scheut van ong. 5 cm.

hopscheuten blancheren in water

Hopscheuten blancheren

Nadat je de hopscheuten meerdere keren hebt gespoeld, maak je ze zo snel mogelijk klaar. Je kan ze blancheren in licht gezouten water met wat citroensap. Gebruik altijd een ruime hoeveelheid water. Laat de scheuten slechts twee minuten koken. Laat de scheuten daarna schrikken in koud water. Zo blijven ze krokant.

Bereiding hopscheuten

Hopscheuten zijn ook heel lekker om rauw te eten. Hun nootachtige smaak past perfect bij rauwe zalm of een carpaccio van rund. Marineer de scheuten met wat notenolie en kruid met peper en zout. Je kan de scheuten ook kort bakken in olijfolie of frituren in een jasje van tempuradeeg. Sommige restaurants verwerken ze in desserts.

Naar de recepten

hopscheuten telen in serre

Telen van hopscheuten

Er zijn twee manieren om hopscheuten te telen. Hopscheuten in de serre worden aan de hand van wortelblokken en verwarmingselementen (waarbij de lente wordt nagebootst) geoogst tussen eind december en begin maart. Hopscheuten uit volle grond zijn verkrijgbaar van eind februari tot half april (afhankelijk van de weersomstandigheden).

Hopscheuten verkopen op de REO veiling

Kostprijs hopscheuten

De eerste hopscheuten worden traditioneel eind december geveild. De prijs voor de eerste kilogram scheuten kan tot 1200 euro stijgen. De Poperingse telers van zorginstelling De Lovie krijgen meestal de primeur. In het volle oogstseizoen (maart) kost een kilogram scheuten ongeveer 80 euro. Je mag rekenen op 40 gram/persoon voor een gerecht.

Hoptelers in Poperinge

Hopscheutentelers in Poperinge

Poperinge telt ongeveer 160 hectare hopvelden. Niet alle hopvelden worden gebruikt om hopscheuten te telen. Er zijn negen telers in Poperinge en de Westhoek waar je de scheuten kan kopen. De teelt is heel arbeidsintensief: veel voorbereiding, oogsten in alle weersomstandigheden en vergt nazorg (reinigen, spoelen, tot bij koper brengen).

Naar de hopscheutentelers

hopscheutentelers van De Lovie

Hopscheuten van De Lovie

De Lovie vzw ondersteunt jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap.  Op de hoeve wordt een ruim assortiment aan streekgroenten gekweekt, waaronder hopscheuten. De Lovie teelt de scheuten in serre. Zij krijgen wortelblokken van telers, bedden deze in tafels in de serre en oogsten, verwerken en verpakken de scheuten op de hoeve.

Naar De Lovie

hopkeesten hopshoots

Andere benamingen hopscheuten

Naast hopscheuten kan je deze groente ook hoppescheuten noemen. In de streek van Aalst-Asse-Brussel spreken ze over hopkeesten of hoppekeesten. Van Dale heeft het over hoppepiekjes, hopspruitjes of hopscheutjes. In Nederland duikt de term hopkiemen op. In andere talen wordt het jets de houblon, hopsprouts, hopshoots of Hopfenspargel.

Gezonde hopscheuten

Hopscheuten gezond?

Hopscheuten bestaan vooral uit eiwitten en tellen vrijwel geen calorieën. De scheuten zijn nog in het eerste groeistadium van de zaden: ze zijn rijk aan micronutriënten en vitaminen van de B-groep. Ze hebben een kalmerende werking en bevorderen de eetlust. Hun vorm doet sommige mensen ook aan iets anders denken en zou ook een andere soort lust bevorderen ;-).

hopscheuten verwerkt in houblonesse producten

Producten met hopscheuten

Tot enkele jaren geleden werd het vezelige deel van de hopscheut niet gebruikt. De sociale werkplaats Poperinge, Sowepo, maakt echter sinds enkele jaren edele producten van het vezelige deel van de scheut. Alles gebeurt ambachtelijk, is maatschappelijk verantwoord en draagt bij aan de circulaire economie. Zo maken zij o.a. confituur, gin, kaas, koekjes, caramels en advocaat.

Naar Sowepo/ Houblonesse

hopscheuten hebben een kwaliteitslabel

Streekproduct hopscheuten

VLAM kende in 2006 het label streekproduct.be toe aan de Poperingse hopscheuten. Hopscheuten zijn verse producten, gemaakt met streekeigen grondstoffen of stoffen die als streekeigen worden beschouwd. De scheuten worden in de streek bereid/geteeld en genieten een historische bekendheid. In 2007 kregen de scheuten een kwaliteitslabel van de REO veiling toegekend.