Tijdelijke expo's die je niet wil missen!

Gepubliceerd op  dinsdag 18 juni 2024 om 14:56 uur
Deze zomer staan tal van interessante en inspirerende tentoonstellingen op de agenda die zowel inwoners als bezoekers zullen boeien. Eén van de absolute toppers is uiteraard het Kunstenfestival Watou.

Daarnaast bieden de Poperingse musea, galerijen en erfgoedorganisaties een divers aanbod van tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen. Neem een duik in het rijke culturele aanbod van deze zomer.

Kunstenfestival Watou: een onmisbare ervaring

Het Kunstenfestival Watou is zonder twijfel het culturele hoogtepunt van de zomer in Poperinge. Dit festival brengt hedendaagse kunst en literatuur samen in een unieke setting, verspreid over diverse locaties in het pittoreske dorp Watou en Kasteeldomein De Lovie. Laat je verrassen door de creatieve installaties en poëtische interventies die je meenemen op een reis vol verwondering en reflectie.

van 6 juli t.e.m. 1 september 2024 / Watou & De Lovie / meer info

Zomerexpo's in de Poperingse Musea

Hop naar Dromenland

Het Hopmuseum neemt je mee op een reis naar dromenland. Deze slaapverwekkende tentoonstelling combineert de rijke hopgeschiedenis van Poperinge met de thematiek van slaapproblemen en slaapoplossingen. Ga even liggen in de interactieve slaapmodule en hoor wat er gebeurt als je slaapt, leer er over de biologische klok en maak een stop-motion-video van je eigen droom. Mis deze expo niet, die een fascinerende blik geeft op rust en herstel door de eeuwen heen!

van 7 juni t.e.m. 15 september 2024 / Hopmuseum Poperinge / meer info

Fuga’s en Pimpelmezen

Hedendaagse kunst nestelt zich in de intimiteit van het Museumhuis en gaat in dialoog met het oeuvre van Lucien De Gheus en zijn passie voor muziek, dans en beweging. Ontdek de werken - geselecteerd door Compagnon d’Art Els Vermeersch - in het museum, atelier, tuin en depot

van 8 juni t.e.m. 29 september 2024 / Museumhuis Lucien De Gheus / meer info

Not Forgotten

De Ieperse kunstenaar Yves Delplace liet zich inspireren door foto’s van soldaten uit WOI die familieleden na een pelgrimstocht achterlaten bij hun laatste rustplek. Yves schildert deze oude foto’s, die symboliseren hoe kwetsbaar deze soldaten waren, na in zwart-wit op postkaartformaat. Hij begon dit project met een halfvergane foto onder de Menenpoort en heeft nu 463 portretten geschilderd die te bezichtigen zijn in de Concert Hall.  

van 1 juni t.e.m. 31 december 2024 Talbot House / meer info

Lokale expo’s: een glimp van Poperinge

Boudry, een familie kunstenaars

De Koninklijke heemkring Aan de Schreve stelt in het historisch kader van het voormalig Klooster van de Zusters Benedictinessen een overzicht van het oeuvre van de Poperingse kunstenaarsfamilie Boudry voor.  Vandaag de dag is vooral Nele Boudry (1961) de bekendste telg. Daarnaast is er werk te zien van fotograaf en kunstenaar Paul Boudry (1925-2001), kunstschilders Jules Boudry (1888-1951) en Aloïs Boudry (1951-1938) e.a.

van 5  juli t.e.m. 1 september 2024 / Kapel, Boeschepestraat 14, Poperinge / meer info

Boudewijn, de koning met de laarzen

Reningelst, 27 november 1974: Koninklijk bezoek te Reningelst. Omstreeks 14u landt een helikopter op het lokale voetbalterrein waar een ontvangstcomité klaarstaat om de koning te ontvangen. Tal van inwoners zijn afgezakt om een glimp van de koning op te vangen die gekomen is om steun te bieden aan de landbouwers die door hevige regen hun oogst niet machinaal konden binnenhalen en daarbij hulp kregen van het Belgisch Leger.

van 1 juli t.e.m. 31 december 2024 / Kerk Reningelst / meer info

Speciale kunstprojecten

The Basement: Sporen

The Basement is de artistieke speelruimte van Studio Artîlerie, het kunsteneiland van De Lovie vzw. In de kelder van het gebouw Waterkant - met een spectaculair zicht op de vijver - kun je je laten onderdompelen in de authentieke verhalen van onze kunstenaars. Deze editie staat in het teken van 'Sporen'.

van 6 juli t.e.m. 1 september 2024 / De Lovie / meer info

De Queeste Art

Deze galerij in Abele, op de Frans-Belgische grens, stelt werk tentoon van twee van de voornaamste moderne Belgische kunstenaars Joostens & Schmalzigaug. Naast deze Belgische avant-garde en futurisme ontdek je er ook olieverfschilderijen van Daniel Enkaoua.

van 6 juli t.e.m. 1 september 2024 / De Queeste Art / meer info

Primeurs

Ambachten en kunsten, versmolten en gekneed, geschilderd, geschreven of gebakken en gebeiteld in alle vormen en maten. Zes kunstenaars komen tezamen in een gerestaureerde 13e-eeuwse hoeve, nabij Watou en brengen de bezoeker in aanraking met fotografie, schilderkunst, woord, keramiek, tekenkunst en beeld.

van 15 juli t.e.m. 25 augustus 2024 / Palingstraat, Watou / meer info

Of je nu een kunstliefhebber bent, geïnteresseerd in geschiedenis of gewoon op zoek bent naar een inspirerende daguistap, Poperinge heeft deze zomer voor ieder wat wils!

Naar top