Boudewijn, De koning met de laarzen

Wanneer

  • maandag 1 juli 2024 09:00 uur tot dinsdag 31 december 2024 18:00 uur

Locatie

Kerk
Reningelstplein 1 , 8970 Reningelst

Reningelst, 27 november 1974

Koninklijk bezoek te Reningelst,

Omstreeks 14u. landt een helikopter op het voetbalterrein langs de Iepersteenweg. Een ontvangstcomité bestaande uit de burgemeester Emiel Vandelanotte en het volledige schepencollege, provincie-gouverneur Pierre van Outeryve d’Ydewalle, arrondissementscommissaris Camille-Albert Tombeur en luitenant Hubert Blootacker staan klaar om de koning te ontvangen. Ook tal van Reningelstnaars zijn afgezakt om een glimp op te vangen van de koning. Koning Boudewijn, vergezeld van zijn ordonnansofficier André Claesen en van André Lavens, minister van landbouw, stappen uit de helikopter en worden door de burgemeester verwelkomd.

Ten gevolge van de hevige regenval konden de landbouwers hun aardappelen en suikerbieten niet machinaal oogsten. Daarom werd er beroep gedaan op het Belgisch Leger om hen te helpen bij het rooien. Honderden miliciens verbleven bij de landbouwers in de Westhoek. Om zijn manschappen en de landbouwers een hart onder de riem te steken brengt Koning Boudewijn een bezoek aan Reningelst, Poperinge en Vlamertinge. Na de begroeting en de ondertekening van het “Gulden Boek der gemeente Reningelst” vertrekt het gezelschap naar de hoeve van Etienne Lefebvre en Roza Deconinck. De koning wordt uitvoerig ingelicht over de moeilijke omstandigheden waarin het oogsten verloopt en begroet daarna zijn manschappen. Bij zijn vertrek wordt hem een mandje lokale aardappelen aangeboden.

De stoet vertrekt richting Poperinge naar de hoeve van Roger Vancayzeele en Lena Kesteman. De koning wordt er verwelkomd door burgemeester Albert Sansen en krijgt ook hier de kans om de aanwezige soldaten te begroeten. Daarna vertrekt het hele gezelschap richting Vlamertinge naar de hoeve van Willi Rooryck en Cecile Vanrobaeys waar zich opnieuw dezelfde taferelen afspelen: een kort gesprek met de boer en de boerin en een stevige handdruk van de koning aan de soldaten. Van hieruit vertrekt de koning terug naar Reningelst waar de legerhelikopter hem opwacht om hem naar Templeuve in Henegouwen te vliegen waar hij ook 3 landbouwbedrijven bezoekt.

Organisatie

Pastoorstraatcomité
Pastoorstraat 18 , 8970 Reningelst (Poperinge)

Categorieën

Naar top