Kindjes en keikoppen, een grensgeval

Wanneer

  • zondag 21 april 2024 tot zondag 8 september 2024

Locatie

Centrum Reningelst
Kerkplein 1 , 8970 Reningelst (Poperinge)

Al eeuwenlang is er een gezonde rivaliteit tussen Ieper en Poperinge. In de middeleeuwen is deze lakenstrijd nog erg serieus. Later wordt het een deel van de folklore en verandert het in een ludiek steekspel tussen de twee buursteden.


Wat blijft er 700 jaar later nog over van deze rivaliteit? Leeft de onderlinge concurrentie nog of is er meer dat ons bindt? De stadsarchieven van Ieper en Poperinge zochten het uit en ontdekten heel wat raakvlakken. Letterlijk, zoals de Galgebossen, de Paupersstraat en de verdwenen Steentje Molen pal op de grens tussen Ieper en Poperinge. Maar ook werk, kunst en vertier brengen ons samen. De Ieperlingen helpen mee met de Poperingse hoppeboeren, we lopen zij aan zij in feestelijke stoeten en spelen samen voetbal, toneel en muziek.


Met de fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen’ ontdek je verrassende weetjes en straffe verhalen over onze gedeelde geschiedenis. Autoluwe landweggetjes en vrijliggende fietspaden leiden je langs acht infohaltes op de grens tussen Ieper en Poperinge.Praktisch:  • De fietsroute is in totaal 30 km lang en bestaat uit twee lussen van ongeveer 15 km lang.

  • Starten kan van 21 april tot en met 8 september aan de kerk van de Brandhoek, Elverdinge of Reningelst.

  • Het routeplannetje is gratis verkrijgbaar bij de toeristische diensten, de bibliotheken en de archieven van Ieper en Poperinge of kun je hier downloaden 

  • Fiets je met kinderen, download dan vanaf 21 april de gratis ErfgoedApp en ontdek de fietsroute met leuke spelletjes op de smartphone.Deze fietsroute is een initiatief van Stadsarchief en Cultuurdienst Poperinge en Stadsarchief Ieper met de steun van CO7.

Organisatie

Stad Poperinge
Grote Markt 1 , 8970 Poperinge
Naar top