Kleuterzoektocht 'Vlieg mee door het museum'

Tijdens de kleuterzoektocht mag hij een kostuum van een lieveheersbeestje aantrekken en meevliegen door het museum. In Poperinge wordt dit mooie beestje 'piepauw' genoemd. Hij is een vriendje van de hop. Zoek op elke verdieping naar de kleine hopvriendjes en laat je kleuter zo de stippen op zijn vleugels verdienen.

Fotozoektocht voor kinderen 'Neuzen in het Hopmuseum'

Is jouw speurneus van nature ook nieuwsgierig? Dan ben je net zoals De Neus! De persoon met deze bijnaam kon door te ruiken aan de hop vertellen of ze van goede kwaliteit was. We dagen je uit om jouw speurneus te testen met een fotozoektocht. Vind je in het museum de 20 foto’s terug? Dan los je ook de bijhorende vragen zonder problemen op. Bovendien verloten we elke maand een boekenbon onder de deelnemende speurneuzen.

Tablettour voor tieners 'Het dilemma van Joseph'

"Ik ben Joseph Lahaye. In 1894 geboren en daarna getogen in Poperinge! Mijn vader en moeder runden midden in de stad de mouterij-brouwerij ‘t Zwynland. In 1914 veranderde alles. Van de ene op de andere dag was het oorlog. Die tijd uit mijn leven zal ik nooit vergeten. Dat komt omdat ik op 23 februari 1915 een moeilijke keuze heb moeten maken." 

Ga virtueel op stap in Groot-Poperinge tijdens WOI, snuif de sfeer op en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de hopteelt en het bier in oorlogstijd. Alles wat je hoort en ziet komt van pas om het dilemma van Joseph te ontrafelen.

Hippe Hoprondleiding met de klas

Verken het Hopmuseum met doe-opdrachten tijdens de ‘Hippe Hoprondleiding’ met leerlingen lager onderwijs. De gids vertelt je hoe kinderen vroeger hielpen met de hoppluk. En uiteraard mogen de nodige anekdotes daarbij niet ontbreken. De leerlingen mogen ook zelf aan het werk: oogjes draaien aan klimdraden, het gewicht van de juf of meester bepalen met de veldbalans … Als afsluiter is er een quiz om te kijken wie de hopkampioen is.

Boek je klasbezoek

Naar top